Ambra - przez długi czas nazywana „Czarnym morskim złotem” Substancja z kaszalota, posiada balsamiczną woń podobną do piżma.Pełni rolę utrwalacza zapachu.
Anyż - olejek anyżowy jest środkiem smakowym i aromatycznym wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym.
Benzoin – balsamowa żywica z tropikalnego Styrax’owego drzewa
Bób tonka - owoce drzewa występującego w Brazylii i Gujanie.Zapach podobny do rumu, ciepły i słodki.
Bergamotka - drzewo cytrusowe należy do podgatunku pomarańczy; uprawiane w krajach śródziemnomorskich i na Kaukazie.Ze skórki owoców otrzymuje się aromatyczny olejek stosowany w przemyśle perfumeryjnym.
Bułgarska róża – kwiat występujący w Bułgarii.Rośnie na wysokich górskich zboczach.
Cedr - olejek otrzymywany z drzewa cedrowego jest jednym z podstawowych składników wykorzystwanych w przemyśle perfumeryjnym.Drzewno - balsamiczny zapach.
Cybet - substancja pochodzenia zwierzęcego, będąca wydzieliną gruczołów cywety, dzikiego cętkowanego kota z Etiopii. Pachnie ciężko i zmysłowo.Absolut z cybetu służy do utrwalania zapachów. Nadaje mu ciepłą, zmysłową woń.
Dębowy mech - rośnie na Półwyspie Bałkańskim, spotyka się go również we Francji i w Maroko. Zbierany jest zimą i wczesną wiosną z drzew rosnących na wybrzeżu Morza Śródziemnego.Jest dodatkiem do zapachów szyprowych.
Eukaliptus - wiecznie zielone drzewa i krzewy.Rośnie w Australii i na Tasmanii, nieliczne gat. na Nowej Gwinei, Timorze i Filipinach.Z liści i gałązek otrzymuje się olejki eteryczne używane w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym, farmaceutycznym.
Fiołek - rośnie na południu Francji i we Włoszech. Do rodziny fiołków należy ponad 800 roślin. Do produkcji zapachów używane są liście fiołka. Kwiaty mają bogaty, słodki kwiatowy zapach, natomiast liście mają ziołowy zapach z nutami ziemi.
Galbanum - żywica z krzewu Feruli galbaniflui rosnącego w Iranie.
Gardenia – biały kwiat o silnym słodkim zapachu.
Geranium- rośnie w Maroku, na południu Francji i Chinach.Ma podobny zapach do wody różanej, świeży kwiatowo-zielony.
Hiacynt – pięknie pachnące kwiaty, symbol wiosny. W perfumach dodaje słodkości i siły zapachu
Irys - pochodzi z Toskanii, gdzie pola irysów rozciągają się w dolinie rzeki Arno. Wykorzystuje się jego kłącza, a nie kwiaty.Absolut z irysa jest najdroższą substancją zapachową na świecie.Kłącza irysa florenckiego dają subtelną pudrowo-kremową nutę.
Jaśmin - krzew lub pnącze o dużych, białych, żółtych lub różowych kwiatach.Uprawia się go w Grasse we Francji na potrzeby Guerlaina i Chanel, Egipcie, Indiach, Turcji, Maroku i Hiszpanii.Wyciągi jaśminowe są bardzo drogie.Do destylacji wykorzystuje się jego kwiaty.
Jałowiec - rośnie w górach obszarów tropikalnych, jak i na terenach zimnych.Występuje na półkuli północnej.W perfumach zazwyczaj wykorzystuje się owoce jałowca.Dodają przyjemny aromatyczny zapach.
Kardamon - to roślina podobna do imbiru. Występuje w stanie dzikim na Pólwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji.Po szafranie jest najdroższą rośliną korzenną świata.Nadaje perfumom nuty owocowo-korzenne
Kolendra - Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego.Dodaje w perfumach korzenny zapach.
Kadzidło - aromatyczne żywice, pozyskiwane z niektórych gatunków kadzidłowca. Kadzidłowiec występuje jako krzew lub niskie drzewo, głównie w Etiopii i na Półwyspie Arabskim.Dodaje korzenno-palony aromat.
Konwalia - występuje w 3 odmianach.Intensywny, świeży zapach białych kwiatów, często jest używany w perfumach.
Lawenda - występuje na obszarze śródziemnomorskim od Wysp Kanaryjskich po Indie. Obejmuje ok. 30 gatunków.Z jej suchych kwiatów wytwarza się olejek lawendowy.
Magnolia - Obejmuje ok. 215 gatunków zaliczanych do 10 rodzajów. W stanie dzikim występują one w strefie zwrotnikowej i podzwrotnikowej. W perfumach daję słodki i mocny aromat.Często łączona razem z różą, jaśminem, neroli, ylang-ylan.
Mandarynka – Jak wszystkie cytrusy wnosi do zapachu orzeźwienie a dodatkowo również słodkie nuty.
Mango – wnosi do zapachu aromatyczne, świeże , owocowe i piżmowe nuty zapachowe
Mimoza - roślina, której kwiaty zbudowane są z samych pręcików. Dodaje słodki i chłodny aromat.
Mięta – jej zadaniem w perfumach jest orzeźwienie i schłodzenie.
Mirra – jeden z najstarszych zapachów na świecie.Żywica krzewu Cammiphora myrrha.Wonna substancja balsamiczna , zapach podobny do leśnego runa.
Narcyz - występuje w ok. 25 gatunkach, w krajach śródziemnomorskich i w Azji. Bardzo często wykorzystywany w kwiatowych zapachach perfum.Słodki, korzenno-kwiatowy zapach.
Neroli - olejek z kwiatów gorzkiej pomarańczy ma niezwykle relaksujący i łagodzący aromat. Występuje w większości kwiatowych perfumach.
Osmanthus – olejek z kwiatów drzewa Osmanthus.Egzotyczno-ciepła, kwiatowa baza zapachu, z cierpkimi nutami.
Paczula - pokrzywa amerykańska, bylina lub krzew. Rośnie np. na Filipinach, w Indonezji i w Chinach. Wykorzystuje się jej łodygi i liście.Ma słodki, ziołowo-ziemnym zapachu, który z upływem czasu rozwija się.
Pieprz - olejek z owoców czarnego pieprzu Występuje w Indiach, Chinach i Azji Południowej.Dodaje ostrości i wyostrza głębie i świeżość zapachu.
Piżmo - substancja otrzymywana z wydzieliny gruczołów piżmowca, stosowane w perfumerii jako składnik kompozycji zapachowych i utrwalacz zapachu.
Róża stulistna – najbardziej ceniona z wszystkich róży.Ma wyjątkowy aromat i występuje tylko w nielicznych perfumach ze względu na bardzo wysoką cenę.
Sandałowe drzewo - występuje w południowo-wschodnich Indiach.Występuje niemal w każdym zapachu. Ma słodką, żywiczno-balsamową , piżmową nutę.
Tuberoza - roślina pochodząca z Meksyku. Intensywny, kobiecy, słodkawy zapach
Wanilia - rośnie na Madagaskarze, Komorach i Réunion.Wprowadza do zapachów balsamiczną nutę ciepła i słodką.
Wetiwer - korzeń trawy rosnącej w Indonezji, Chinach, na Haiti, w Brazylii, Anglii. Zapach korzenny o żywicznych i pudrowych akcentach.
Ylang-Ylang - to egzotyczny kwiat z Madagaskaru i Filipin.Kwitnący przez cały rok. Własne plantacje kwiatu kwiatów ma Guerlain na wyspie Mayotte.Olejek ylan-ylang jest obecnie jednym z ważniejszych surowców przemysłu perfumeryjnego.
wiecie, na co zwróciłam uwagę? na to, co czerwone. zwierzęta zabijane są dla potrzeb przemysłu perfumeryjnego. świat oszalał! wcześniej nie miałam pojęcia o tym, oświeciła mnie dopiero książka od biologii.
Kaszalot?? Dżizas, patologia...
Kaszalot?? Dżizas, patologia...
wiem właśnie:/ najgorsze jest to, że pewnie dla większości ulubiony zapach będzie ważniejszy:/
nienawidze lawendy...............
nienawidze lawendy Ja też nie i piżma tak samo.
no ja tez...
ostatnio kupilam zmywacz do paznokci (w biedronce Be Beauty) to on ma jakas nute zapachowa z pizmem i jeszcze czyms.. to normalnie tak mi sie niedobrze robi.. juz bym wolala zeby pachnial acetonem
Paulette, chyba wszystkie wagi odstrasza zapach lawendy i piżma
Paulette, chyba wszystkie wagi odstrasza zapach lawendy i piżma
mozliwe
Ja akurat o tym wiedziałam...
Mnie też lawenda się nie podoba a podobno te wszystkie aromaty osobno to nie pachną za ciekawie, np. piżmo czy ambra, z resztą wystarczy popatrzeć z czego są zrobione
A ja nawet lubie lawende