1. Pij wodę cały rok. Usuwa z organizmu toksyczne produkty przemiany materii. Dzięki niej skóra jest gładka. Brak wody objawia się o wiele szybciej niż niedobór jedzenia. Mózg jest wtedy mniej ukrwiony, spada więc zdolność koncentracji, częściej popełniamy błędy. Pamiętaj, by wypijać ok. 2 litrów płynów dziennie.
2. Uzupełnij dietę. Nie dopuszczaj do niedoborów witamin. Bez nich pokarm nie zostanie zamieniony na energię. Do każdego posiłku jedz trochę warzyw i owoców. Mają niezbędne witaminy A, C i E. Gdy jest chłodno, potrzebujesz więcej witaminy B, wzmacniającej odporność.
3. Jedz kolorowo. Ogrzeje to Twój organizm. Według medycyny orientalnej, każdy produkt spożywczy wydziela kolorowe promienie, które - wchłaniane z jedzenia i przez skórę - wpływają na nasze zdrowie oraz emocje. Kolory pobudzają tzw. punkty energetyczne ciała - zwłaszcza czerwony, pomarańczowy, żółty - i szybko poprawiają nastrój.
4. Jedz co trzy godziny. Wtedy nie będziesz marznąć. Jedząc częściej, utrzymasz równowagę cieplną w organizmie, a przy okazji.. zrzucisz tez trochę sadełka. Proces trawienia jednego posiłku pochłania bowiem 70-90 kalorii. Im częściej jesz, tym bardziej zwiększasz metabolizm. Spożywaj często małe porcje, w ten sposób zapanujesz tez nad apetytem.
5. Żuj 32 razy. Trawienie zaczyna się w ustach, Naukowcy radzą, by każdy kęs przeżuwać 32 razy. Żołądek ma wtedy czas na przygotowanie się do pracy. Skup się na posiłku. Jeśli jesz i równocześnie oglądasz film lub czytasz, nie czujesz w pełni smaku. A to on daje sygnał organizmowi, że ma wydzielać soki trawienne. Aby nie zjeść za dużo, wstawaj od stołu z uczuciem niedosytu, bo sygnał zaspokojenia głodu dociera do mózgu po 20 minutach!
6. Odmierz dwie garści każdego pokarmu. Taką pojemność ma Twój żołądek. Gdy zjadasz więcej, rozciąga się i domaga dokładki. A to sprzyja tyciu.
7. Bez śniadania ani rusz! To pierwszy i niezbędny zastrzyk energii, bez którego osłabiony organizm jest podatny na infekcje. Jedzenie rano posiłku zapobiega więc przeziębieniom. Nie obawiaj się, że przez śniadanie przybierzesz na wadze. Rano spalanie tłuszczu jest najszybsze i organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze.
8. Jak najwięcej warzyw. Nie tylko dostarczają ważnych witamin, minerałów, ale są także niskokaloryczne. Powinny więc królować w jesiennym menu i być podstawą obiadu - mięso należy traktować jako dodatek. Warzywa mogą być surowe, pieczone lub gotowane.
9. Dodaj owoce. Owoce, podobnie jak warzywa, zawierają cenne składniki odżywcze, zwłaszcza silny antyoksydant - witaminę C. Jedz przynajmniej cztery porcje owoców w ciągu dnia (porcja to np. średnie jabłko, albo pół szklanki jagód). W diecie główne miejsce powinny zajmować owoce o dużej zawartości wody, np. arbuz lub melon, a także mające wiele cennych witamin i błonnika jabłka oraz bogate w potas banany.
10. Doprawiaj ziołami. Nie tylko są bardzo aromatyczne. Bazylia, melisa, tymianek i majeranek przyspieszają przemianę materii oraz uspokajają. Warto je dodawać do wszystkich potraw mięsnych, pizzy, spaghetti, sałatek warzywnych. Gdy potrzebujesz zastrzyku energii, dosyp do herbaty imbiru, który działa pobudzająco.
11. Unikaj "złych" węglowodanów. Ogranicz ilość białego pieczywa. "Oszukuje" głód i tuczy. Jedz pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, kasze. Są źródłem energii i działają antydepresyjnie.
12. Pamiętaj o żelazie. Ochroni Cię przed anemią, bo bierze udział w produkcji hemoglobiny. Wzmacnia też system immunologiczny, powodując zwiększoną odporność na przeziębienia. Zapewnisz sobie dzienną dawkę tego pierwiastka, jedząc mięso, warzywa strączkowe, w tym soczewicę i różne rodzaje kasz oraz natkę pietruszki.
13. Pobudzaj trawienie. Sięgaj po produkty z błonnikiem. Zawierają go: razowe pieczywo, otręby, siemię lniane, śliwki. Hitem na rynku są soki Tymbarku z serii FIT, z błonnikiem, który syci, dodaje energii i pomaga spalać tłuszcz. Są też niskokaloryczne, bo nie zawierają cukru.
14. Strzeż się chorób. Zwiększysz swoją odporność, jedząc produkty zawierające cynk. Znajduje się on w chudym mięsie, drobiu, rybach, owocach morza i produktach zbożowych z mąki pełnoziarnistej. Korzystnie działa też selen, który jest w cytrusach, awokado i produktach mlecznych.
15. Nie zapomnij o czosnku. Uchroni Cię przed przeziębieniem i pomoże zwalczyć jego objawy. Nieprzyjemny zapach po jego spożyciu zlikwidujesz, zagryzając natkę pietruszki lub popijając jogurt naturalny. W aptekach jest czosnek w pastylkach, który nie pozostawia zapachu.
ja jak kiedys bralam czosnek w pastylkach to jak poszlam na pobieranie krwi to babka i tak wyczula
to babka i tak wyczula Hehehe, powiedziala Ci to, ze wiesz?
15. Nie zapomnij o czosnku. jak ja lubię czosneczek ;D kiedyś jadłam i faktycznie byłam w dobrej formie i nei chorowałam.