Oto artyku³ na który sie dzis natkne³am: http://wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=7516 W sumie rzadna nowo¶æ bo wszyscy doskonale wiemy ze cuda sie dziej± w przemy¶le spo¿ywczym i najlepiej nie wiedzieæ co jemy bo by¶my umarli z g³odu.POwstaje coraz wiecej filmów (np Super Size Me)artyku³ów w gazetach a ceny warzyw hodowanych w normalnych s± kosmiczne w porównaniu to tych pêdziwiatrów z supermarketów.Ostatnio zakocha³am sie w sokach dwudniowych z firmy MarVIT (Uwielbiam ten jab³kowy!!!)S± one bez konserwantów ,ulepszaczy-w smaku sa ¶wietne!!Jednak ich mega smak przek³ada siê na cene....2,15 za buteleczke o poj ok 300ml.Dla takich osób które nie maj± swojego ogródka gdzie hoduja swoje pyszne pomidorki iinne warzywka takie naturalne jedzonko to skarb. Uwielbiam pyszne wiejskie pomidorki takie miêsiste mmm co ja bym da³a zeby etraz takie po¿reæ:D
w dzisiejszych czasach nie da sie uciec od chemii i konserwantów. jedzenie, które ma ich ilo¶æ minimaln±, jest bardzo drogie i zwykle trudnodostepne. pewnie za 20 lat dowiemy siê, ¿e to, co jemy dzi¶...
oj ja chyba wole nie wiedziec co jem jak to ladnie mowi przyslowie czego oczy nie widza tego sercu nie zal
no ale ten mocz w pomidorach mnie rozwali³:P Odrazu usi³owa³am sobie przypomniec czy przypadkiem którys z pomidorków nie byl jakis gumczasty;P
no ale ten mocz w pomidorach mnie rozwali³:P Odrazu usi³owa³am sobie przypomniec czy przypadkiem którys z pomidorków nie byl jakis gumczasty;P
wola³abym ju¿z w ¶rodku drug± opcjê- denaturat, a nie mocz... wyobrazi³am sobie hoduj±cego pomidorki pijaczynê, któremu siê nudzi wieczorami i pomaga dojrzewaæ pomidorom za pomoc± ... (nie denaturatu).
o ale ten mocz w pomidorach mnie rozwali³:P o jak sie ciesze, ¿e nigdy nie zjada³am ani jednego pomidora
o jak sie ciesze, ¿e nigdy nie zjada³am ani jednego pomidora
Jak to??Nigdy?? Nawet takiego przepyszniutkiego prosto z ogródka,czerwoniutkiego pomidorka??To grzech:P
hee a propos chemicznego zarcia.. Rodzice mojego P. maja dzialke poza miastem, wlasciwie to mozna powiedziec "w gorach".... Ostatnio jacys tam sasiedzi dali im jakies jarzynki itp. Jak zobaczylam prawdziwa wiejsk± marchewke i porownalam ja do tej hipermarketowej to po prostu dwa rozne warzywa.. A smak - nie do porownania...
A smak - nie do porownania... POwiem Ci szczerze ze ja niby o tym wiedzia³am ale tak napwrde to ca³kiem niedawno tak bardziej zacze³am na to zwracaæ uwage-bo np mizeria u cioci smakuje inaczej niz w domu,bo ciocia da³a mi pomidorka ze wsi a ja potem chorowa³am na pomidory kilka dni po czym [pojecha³am do sklepu kupi³am ...i zonk,to nie byl smak pomidora.
Agnes napisa³/a: o jak sie ciesze, ¿e nigdy nie zjada³am ani jednego pomidora
Jak to??Nigdy?? Nawet takiego przepyszniutkiego prosto z ogródka,czerwoniutkiego pomidorka??To grzech:P
Nawet takiego najczerwieñszego, najpyszniejszego, najzdrowszego Nie lubie ich ale mam takie zboczenie, bo moja ulubiona zupa to...pomidorówka !! frytki z keczupem, pasztet pomidorowy to i owszem ale samych pomidorów nie
[ Dodano: 2006-10-06, 14:00 ]
A smak - nie do porownania...
to samo dotyczy jajek. te "prosto od kury" s± zupe³nie inne ni¿ te z hipermarketów, gdzie wszystko jedzie na "masówkê".
CO do jajek tez sie przekona³am na w³asnej skórze ,¿e te hipermarketowe sa gorsze od tych wiejskich.Jaki¶ czas temu wymy¶li³am sobie ze upieke placka.Do biszkopta(czy jak to sie tam nazywa)potrezbowa³am kilku jajek.Wszytko bylo okey do zcasu kiedy musia³a go upiec-nie wyrós³.Mysla³amz e za ma³o proszu da³am ale jak zadzowni³am do kole¿anki od której bra³am przepis jej pierwsze pytanie bylo sk±d mia³am jajka.Powiedzia³ ze te z hipermarketów sa takie france ze czesto przez nie "k³adziemy" caly placek-nie wyro¶nie wogóle.Mówi³a ,¿e jak piec to tylko z jajek wiejskich bo inaczej musimy sie liczyc z tymz e albo urosnie albo nie.
mówi±c o jedzonku wiejskim mogê powiedzieæ ¿e mam to szczê¶cie,¿e mieszkam na wsi,ogódek mamy w³asny....teraz niestety z roku na rok coraz mniej mamy warzyw,bo brakuje czasu na pielêgnacjê ich... nie ma porównania je¶li chodzi o smak...ale nie tylko z warzywami tak jest..inaczej smakuj± hipermarketowe bu³eczki-inaczej te z ma³ych piekarni...ser,wyroby garma¿eryjne,jajka...wszystko to traci smak-wszystko smakuje chemi±...
Teraz ludzi wpakowuja w siebie tyle chemii i konsewantow, ze az niektore zwloki nie chca sie rozkladac ( czytalam artykul o tym, ale niestety nie mam juz linka do niego).